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Advisory Opinion No. 45 (2025) 
(Adopted and Issued by the Commission on February 25, 2025) 

 
 A Lawyer Mediator is Prohibited from Assisting a Lawyer in Committing a 

Violation of the Rules of Professional Conduct 
 

The mediator may act as a scribe and commit to writing the agreed upon terms for the 
parties if all parties are represented by counsel. The mediator shall not assist an attorney in 

violating the NC State Bar’s Rules of Professional Conduct during a mediation by 
communicating to the other party, or committing to writing, a term that is in violation of 

the NC State Bar’s Rules of Professional Conduct. 
 

Concern Raised  
 

Mediator contacted the Dispute Resolution Commission (Commission) to ask if during a mediation 
they could assist the parties in negotiating a term or act as a scribe and commit to writing a term, 
when all parties are represented by counsel, that is in violation of the NC State Bar’s Rules of 
Professional Conduct (RPCs). 
 

Advisory Opinion  
 
May a mediator/lawyer who is acting as a scribe and committing to writing terms for all 
represented parties to a mediation commit to writing a term that is in violation of the RPCs?    
 
No. 
 
The North Carolina State Bar’s Formal Ethics Opinion #2, scheduled to be published in 2025, 
affirms that there is a prohibition on parties, or their counsel, to include a term in a settlement 
agreement that would limit reporting misconduct by a party, or their counsel, to the State Bar. The 
Opinion further provides a mediator, who is also a lawyer, may not assist with or participate in a 
mediated settlement agreement that includes such a term.  
 
State Bar RPC 84 states, “an attorney may not condition settlement of a civil dispute on an 
agreement not to report lawyer misconduct.” Rule 8.4(a) provides it is misconduct for a lawyer, 
who is serving as a mediator, to “violate or attempt to violate the Rules of Professional Conduct, 
knowingly assist or induce another to do so, or do so through the acts of another.” 
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Regardless of who proposes the questionable language, the mediator shall not assist the lawyers 
involved in the mediation to violate the RPCs by furthering negotiations of the term. If the term is 
carried from one party to the other by the mediator/lawyer, the mediator/lawyer is deemed to be 
assisting the lawyers in the violation of the RPCs. The violation occurs regardless of whether the 
questionable term is being carried verbally or in writing by the mediator/lawyer to the other party.  
 
The State Bar has held that every lawyer be responsible for knowing the Rules of Professional 
Conduct, therefore mediator/lawyers are responsible for knowing if a term proposed by a party is 
in violation of the RPCs. Ignorance of the RPCs is no excuse.  
 
The Standards of Professional Conduct for Mediators (Standards), Standard 3(a), prohibits a 
mediator from disclosing information learned at a mediation to a non-participant. The mediator is 
required to keep confidential information concerning a lawyer’s statements, behavior, and 
professionalism during the mediation and prohibits the mediator from reporting the lawyer to the 
NC State Bar unless there is an appropriate exception under Standard 3(d). The NC State Bar RPCs 
address the reporting of professional misconduct under Rule 8.3. Subsection (e) by providing a 
mediator/lawyer is not required to disclose information learned during a mediation if the Standards 
do not allow disclosure. Although the mediator is under a duty to keep the lawyer’s statements, 
behavior, and professionalism confidential, the mediator/lawyer is not permitted to assist the 
lawyer in violating the RPCs.  
 
The following sets out best practices for a mediator/lawyer to follow if a party, or their counsel, 
requests to propose or negotiate a term that is in violation of the RPCs:   

1. The mediator/lawyer shall not transmit an offer of a term that is in violation of the RPCs 
between parties during the negotiation.  

2. The mediator/lawyer is prohibited from giving legal advice, and shall not advise the party, 
or their counsel, that the term is in violation of the RPCs. However, the mediator/lawyer 
may inform the parties or their counsel about the mediator/lawyer’s concerns regarding 
their own professional responsibility and obligations under the RPCs that would impact the 
mediator/lawyer’s continued participation in the mediation.    

3. The mediator/lawyer may ask the lawyer to either reconsider the proposed term or to 
contact the State Bar for ethics advice regarding the term. Asking this question is not 
providing legal advice.  

4. The mediator/lawyer may also provide the lawyer proposing the term a copy of this 
Advisory Opinion, or a copy of the State Bar’s 2025 FEO 2.   

5. If the lawyer does not withdraw the term from the negotiations, mediator/lawyer shall 
terminate the conference and withdraw from the case.  

6. The mediator/lawyer may disclose to all parties that the reason the mediation is being 
terminated is due to concerns regarding their own professional responsibility and 
obligations under the RPCs and to protect the integrity of the mediation process. 

 
May a mediator/lawyer negotiate terms that is in violation of the RPCs if the 
mediator/lawyer will not be acting as a scribe because one or more parties are not 
represented by counsel?    
 
No.  
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See above. A mediator/lawyer may not negotiate a term that would assist a lawyer to violate the 
RPCs. This applies even when the mediator/lawyer is prohibited from acting as a scribe and is 
prohibited from committing to writing terms proposed by the parties as one or more parties are not 
represented. 

N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, regulation 
of mediator conduct, and certification shall be conducted through the Dispute Resolution 
Commission, established under the Judicial Department.” On August 28, 1998, the Commission 
adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators to seek guidance on dilemmas that 
arise in the context of their mediation practice. In adopting the Policy and issuing opinions, the 
Commission seeks to educate mediators and to protect the public. 


