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Advisory Opinion No. 33 (2016)   
(Adopted and Issued by the Commission on November 18, 2016; Amended September 20, 2024.) 
 

Gift Giving, Standard 7(h) 
 

A mediator shall not give or receive a gift to or from a party or representative of a party in 
return for a referral or due to an expectation of referral of clients for mediation services. 

 
Concern Raised 

 
Certified attorney mediator requests advice concerning her plan to mail a holiday card to many of 
the attorneys in her geographic area and to include a mouse pad with the mediator’s website printed 
thereon. The mouse pads have already been purchased at a cost of approximately $1.60 each. If 
the mediator is not allowed to distribute the mouse pads as an advertising tool in this way, she asks 
if she may donate the mouse pads to an organization of attorneys by making the mousepads 
available to attendees at a meeting of the organization.  
 

Advisory Opinion  
 

Question 1 
 

May the mediator distribute items of small monetary value, such as mouse pads, pens, 
calendars, calculators or post-it notes, as an advertising tool, either by mail or otherwise?  
 
Yes. 
 
The inquiry occurs with regular frequency and has a broad application for mediators who 
contemplate making gifts to prospective clients as a part of their promotional efforts or to regular 
clients as a “thank you” for previously selecting them to mediate their cases. In responding to this 
inquiry, the Dispute Resolution Commission (Commission) first looks to the Standards of 
Professional Conduct for Certified Mediators (Standards).  
    
Standard 7(h). Conflicts of Interest provides:  

 
A mediator shall not give or receive any commission, rebate or other monetary or 
non-monetary form of consideration to a party, or representative of a party, in return 
for a referral or due to an expectation of referral of clients for mediation services. 
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A mediator should neither give nor accept any gift, favor, loan, or other item of 
value that raises a question as to the mediator’s impartiality. However, a mediator 
may give or receive de minimis offerings such as sodas, cookies, snacks, or lunches 
served to those attending a mediation conducted by the mediator, that are intended 
to further the mediation or show respect for cultural norms.  

 
The mouse pad contemplated here is an advertising tool, intended to keep the mediator’s name and 
contact information before an attorney or other person involved in the mediator selection process. 
It is not a “form of consideration” or an advanced payment in return for a future referral, and 
therefore does not violate the first sentence of Standard 7(h). While any advertising is certainly 
done with the hope that it will generate future business, advertising does not constitute 
consideration, which is an element of an enforceable contract. There is no contract formed or 
expected when a mediator distributes an advertisement. According to Black’s Law Dictionary, 
something given for past actions is not consideration, thus a gift to a mediator for doing a good job 
yesterday or a gift to a lawyer for hiring the mediator last year is not consideration. However, such 
a gift for past service, if excessive, may violate the next sentence of the standard, as discussed 
below.  
 
Although it is not consideration, the mouse pad is a gift, controlled by the second sentence of 
Standard 7(h). While that sentence begins with what seems to be an absolute prohibition on giving 
or receiving gifts by a mediator, the sentence ends with the qualifier “that raises a question as to 
the mediator’s impartiality.” To judge the application of this provision, the Commission uses an 
“objectively reasonable” standard. It is not objectively reasonable that a litigant will be concerned 
about partiality or bias upon seeing the mediator’s name on a mouse pad, pen, or calendar in the 
attorney’s office where the mediation is taking place. Such items are advertising tools intended to 
keep the mediator’s name and contact information before an attorney or other person involved in 
the mediator selection process. 
 
The Commission declines to set a firm line as to the value of an item “that raises a question as to 
the mediator’s impartiality.” It is noted that the US Department of State set a gift limit of $480 for 
its employees, the federal courts hold that gifts under $156 need not be reported and North Carolina 
Judges must disclose gifts of over $500. The most analogous North Carolina statute, N.C.G.S. § 
138A-32(a), parallel with Standard 7(h), prohibits receiving anything of value “in return for being 
influenced.” With that in mind, the Commission believes that mouse pads, pens, cups, mugs, water 
bottles, note pads, calendars, post-it notes and other such items that one can receive from 
advertisers at a vendor’s booth at a convention does not raise an objectively reasonable question 
as to the mediator’s impartiality. One consideration is that items of this nature are openly available 
to all present. They are advertisements, spreading the name and identifying the services offered by 
the purveyor. Anyone who comes by may take such an item. This is contrasted with some potential 
gifts that are of higher value and typically distributed on a more selective basis, such a round of 
golf, overnight stays at a vacation location, deep sea fishing trips, tickets to sporting events or 
travel not related to the mediator’s services. Although the cost of a lunch may fall into the “does 
not raise a question” category, a mediator should not accept payment for a meal from one party 
unless all parties are invited by the host. Also included in the permitted gift category are flowers, 
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nuts, candy, cookies, fruit and other consumables frequently given at holiday times or as a 
celebration or congratulations. 
 
The Commission cautions certified mediators that the giving or receiving of gifts or other items of 
monetary value outside the context of the mediation, whether reasonable or not, may be perceived 
by participants or the general public as affecting the mediator’s impartiality. The purpose of 
Standard 7 is to emphasize the responsibility each mediator has to protect the impartiality 
necessary to serve in that capacity.   
 

Question 2 
 
May the mouse pads be donated to an organization of attorneys by making the mousepads 
available to attendees at a meeting of the organization?  
 
Yes. 
 

Question 3  
 
May the Mediator sponsor a CME or CLE program or speaker and have her contribution 
acknowledged on a sign or on registration and/or program materials?  
 
Yes. 
       

Question 4 
 
May the Mediator sponsor a dinner or open bar at a CME or CLE event and have her 
contribution acknowledged on a sign or on registration or program materials?  
 
Yes, if the sponsorship directly relates to an educational benefit through a CME or CLE 
available to the participating public. 
 
Sponsoring a CME or CLE program or speaker, that is available to the general public who registers 
and attends, does not involve the giving of a gift to an individual and those attending a CME or 
CLE event are unlikely to view the mediator’s sponsorship as a gift to them personally. The 
contribution is instead made to the sponsoring entity and those attending are likely to see such a 
contribution as intended to advance the legal or mediator professions in general and to simply 
heighten awareness of the mediator’s name. It is equally unlikely that such sponsorship would lead 
the public to question a mediator’s neutrality. Additionally, the public would not likely link the 
sponsorship to a particular party or case. Conversely, a dinner or open bar event with a limited or 
restricted guest list, or by personal invitation only, is akin to a gift “that raises a question as to the 
mediator’s impartiality.” 
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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, regulation of 
mediator conduct, and certification shall be conducted through the Dispute Resolution Commission, 
established under the Judicial Department.” On August 28, 1998, the Commission adopted an Advisory 
Opinions Policy encouraging mediators to seek guidance on dilemmas that arise in the context of their 
mediation practice. In adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate 
mediators and to protect the public. 


