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Advisory Opinion Number 24 (2013) 

(Adopted and Issued by the Commission on February 1, 2013, Amended September 20, 2024.) 

Attendance at a Mediated Settlement Conference by an Out-Of-State 

Attorney Representing a Party at the Mediated Settlement  

Conference, Rule 4. 

The mediator is not required to police the attendance issues and may allow parties not 

required to attend under Rule 4 to participate and attend a mediated settlement 

conference. 

Concern Raised 
 

A new party, a Georgia resident, was added to a superior court case just prior to a scheduled 

mediated settlement conference.  The new party’s attorney is a Georgia lawyer who has not been 

admitted to practice in North Carolina. That attorney contacted the mediator and asked whether he 

could participate in the mediated settlement conference. Mediator asks the Dispute Resolution 

Commission (Commission) whether, if he allows the out-of-state attorney to attend and participate, 

he will be facilitating the unauthorized practice of law.   

 

Advisory Opinion 
 

The mediator has a duty to serve as a neutral facilitator of the parties’ negotiations. Public policy 

encourages the process of bringing the parties together. While parties and their attorneys are 

required to attend pursuant to the Rules for Mediated Settlement Conferences and Other Settlement 

Procedures in Superior Court Civil Actions (MSC) and the Rules for Settlement Procedures in 

District Court Family Financial Cases (FFS) , the mediator is not required to police attendance 

issues. The mediator should proceed to hold the conference, facilitate the parties’ negotiations, and 

report to the court those individuals who were present at the conference. The parties should direct 

any questions about attendance to the court. 

Pursuant to Rule 5.5(c)(2) of the North Carolina State Bar Rules of Professional Conduct (RPC), 

a lawyer admitted to practice in another jurisdiction, but not in North Carolina, does not engage in 

the unauthorized practice of law in this jurisdiction if the lawyer acts with respect to a matter that 

is reasonably related to a pending or potential mediation, the services are reasonably related to the 

lawyer’s representation of a client in a jurisdiction in which the lawyer is admitted to practice, and 
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the services are not services for which pro hac vice admission is required. However, pursuant to 

Comment 6 to RPC Rule 5.5, a lawyer must obtain admission pro hac vice in the case of a court-

ordered mediation. RPC Rule 5.5(d) prohibits a lawyer from assisting another person in the 

unauthorized practice of law.   

When there is existing litigation and the court orders the case to mediation, a mechanism is in 

place for the lawyer to be admitted pro hac vice for the mediation. On the other hand, if the case 

is not in litigation, the lawyer may participate in the mediation without being admitted pro hac vice 

as long as the services are related to the lawyer’s representation of that client in a jurisdiction in 

which the lawyer is admitted to practice.   

In the event the lawyer is not admitted pro hac vice for the court-ordered mediation conference 

and absent an order of the court dispensing with the mediation, the mediator should hold the 

conference as originally ordered by the court and would not be in violation of RPC Rule 5.5(d) 

Serving as a mediator is not the practice of law, and therefore, as long as the lawyer mediator is 

acting as a mediator consistent with court-ordered program rules and the Standards of Professional 

Conduct for Mediators (Standards), the mediator will not be assisting in the unauthorized practice 

of law by conducting the settlement conference as ordered by the court. 

In an effort to help the parties make informed decisions about attendance, and to help make their 

time spent at mediation more productive, mediators are encouraged to engage the parties and/or 

attorneys (whether together or separately) in conversation about attendance issues. Mediators may 

help the parties and/or attorneys become aware of attendance requirements and raise questions 

about the consequences of the decisions of the parties and/or attorneys regarding attendance.   

This scenario also presents a “best practice” issue.  Questions about attendance often arise before 

mediation is scheduled or held, and such disputes can become highly charged and confrontational. 

A mediator should not waive the attendance requirement lightly and should encourage all parties 

required to be present. The Commission suggests that even when all parties consent, a mediator 

should not consider waiving or modifying the attendance requirement lightly.  Mediators who go 

beyond the suggestions discussed above and take a position on an attendance issue may find 

themselves in an adversarial relationship with one or more parties. If there are concerns of lack of 

impartiality, the mediator may be in violation of Standard 2, which requires the mediator to 

maintain impartiality toward the parties, and pursuant to Standard 2(c), may be required to 

withdraw. If the mediator gives legal advice about attendance issues, this would violate Standard 

6, which requires the mediator to limit himself or herself solely to the role of mediator and prohibits 

the mediator from giving legal or other professional advice during the mediation. However, if a 

party not required to attend becomes disruptive to the mediation process, the mediator may remove 

the disruptive party from the mediation under Rule 6(a) of the MSC and FFS Rules.  Ultimately, 

as noted above, the parties should address attendance questions to the court.  
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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, regulation of 

mediator conduct, and certification shall be conducted through the Dispute Resolution Commission, 

established under the Judicial Department.” On August 28, 1998, the Commission adopted an Advisory 

Opinions Policy encouraging mediators to seek guidance on dilemmas that arise in the context of their 

mediation practice. In adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate 

mediators and to protect the public. 


